Whiplash

Whiplash is een snelle, plotselinge beweging van nek en hoofd bij een verkeersongeluk of een val. De beweging van de nek die een whiplash kan veroorzaken kan zowel van voor naar achter, van achter naar voor of zijwaarts zijn. De beweging kan letsel veroorzaken aan wervels en zachte weefsels (spieren, pezen, zenuwen) in de nek. Deze beschadigingen zijn vaak niet op röntgenfoto's zichtbaar.

Klachten
Een whiplash trauma kan onder andere leiden tot de volgende klachten: nekpijn, hoofdpijn, concentratieverlies, vermoeidheid, geheugenverlies, dubbel zien of minder goed scherp kunnen stellen, stijfheid in de nek, tintelingen in de vingers of armen. Deze en andere nare gevolgen kunnen soms pas maanden na het ongeval tot uiting komen. Niet alleen de aard, maar ook de ernst van de klachten verschilt sterk. De helft van de patiënten is binnen een maand hersteld, maar soms zijn de gevolgen zo ernstig dat een whiplash trauma tot arbeidsongeschiktheid leidt. 
Bij een whiplash, ook wel zweepslag genoemd, is een overrekking of het scheuren van de spieren in de nek of andere weefsels mogelijk. Afhankelijk van de mate waarin bovengenoemde weefsels worden opgerekt of scheuren, kan uw wervelkolom instabiel worden. Whiplashes kunnen ook één of meerdere wervelblokkades tot gevolg hebben. Een aanhoudende instabiliteit van de wervelkolom kan resulteren in een algemene verslechtering in het betrokken gebied, iets dat men niet onmiddellijk relateert aan de whiplash.

Hoe kan de chiropractor u helpen?
Chiropractoren worden veelvuldig geconfronteerd met patienten met een whiplash. De chiropractor onderzoekt de probleemgebieden van de nek en probeert dan de functie van de nek te verbeteren door het  verbeteren van de beweeglijkheid van de nekwervels, zodat ook de spieren, banden en pezen weer kunnen herstellen. Patienten met een lichte tot matige whiplash hebben doorgaans vrij snel een goed resultaat.

Chronische whiplashpatienten reageren veel langzamer op behandeling. Chiropractische behandeling is één van de enige bewezen effectieve vormen van behandeling van chronische whiplash klachten. In een onderzoek uit 1996 van Woodward et al., gepubliceerd in het tijdschrift “Injury,” bleek dat chiropractische behandeling bij 93% van patiënten met chronische whiplash klachten verlichting gaf. – Woodward MM, Cook JCH, Gargan MF, Bannister GC. Chiropractic treatment of chronic whiplash injuries. Injury 1996; 27: 643-654.

In 1999 onderzochten de wetenschappers Khan, Cook, Gargan en anderen de chiropractische behandeling van chronische whiplashklachten en concludeerden dat chiropractie een effectieve behandelingsmethode voor chronische whiplashklachten is (Khan S, Cook J, Gargan M et al. Asymptomatic classification of whiplash injury and the implications for treatment. Journal of Orthopaedic Medicine 1999:21(1), pp22-25.)

Terug