Geschiedenis Chiropractie

Chiropractie bestaat ruim 100 jaar. In die 100 jaar heeft zich een ware evolutie afgespeeld. Wereldwijd zijn er nu meer dan 70.000 beoefenaren en daarmee is chiropractie, na allopathie (geneeskunde) en  tandheelkunde, de derde geneeswijze.

Al veel eerder was al bekend dat er een relatie bestaat tussen het functioneren van de wervelkolom en gezondheid. Chiropractie is de derde grootste geneeswijze in de westerse wereld en is ontstaan in de Verenigde Staten meer dan honderd jaar geleden. Het idee van de wervelkolom behandelen om klachten te beïnvloeden is zelfs nog ouder, want de Chinezen hebben het al duizenden jaren geleden gebruikt om te zorgen dat de energie goed door de wervelkolom en het lichaam kon stromen, alvorens bijvoorbeeld acupunctuur toe te passen.

Later volgden de Grieken, de Romeinen en door de eeuwen heen vele andere beoefenaars in vele landen. Op onderstaand reliëf uit de 4e eeuw voor Christus is één van de meest beroemde afbeeldingen van manipulatie door de geneesheer Asklepios te zien.

  

De afbeelding toont Asklepios, de 'milde geneesheer' vergezeld van "Hygeia", de Godin van Gezondheid, die een correctie van de wervelkolom uitvoerd. Dit marmeren sculptuur was uitgehouwen uit de ingang van de Asklipion Begraafplaats in Pireas en wordt permanent tentoongesteld in het museum van Pireas in Griekenland.

Pas in Amerika is chiropractie vanaf het begin van de vorige eeuw een beroep geworden met een gestructureerde en erkende opleiding. Inmiddels is het beroep chiropractor verspreid over een flink deel van de wereld en telt rond de zeventig duizend beoefenaars.

Hippocrates is de vader van de geneeskunde en als eerste heeft hij de waarde van het goed functioneren van de wervelkolom beschreven. Hij zag al een relatie tussen het functioneren van de wervelkolom en het functioneren van de rest van het lichaam. Galenus beschreef veel later het belang van een goed werkende wervelkolom en gezondheid.

In het Amerikaanse Davenport, probeerde Dr. D.D. Palmer in 1895 zijn dove bediende het gehoor terug te geven. De man was 18 jaar daarvoor bij een ongeluk betrokken geweest en voelde iets kraken in zijn rug. Kort na het ongeluk werd hij bijna geheel doof. Dr. Palmer onderzocht de wervelkolom en vond een wervel die verschoven bleek. Hij plaatste de man op een tafel, zette zijn handen op de wervelkolom en gaf een korte snelle duw en hoorde een zachte "klik". Na 18 jaar doof te zijn geweest kon de man weer horen!
Palmer dacht het middel tegen doofheid gevonden te hebben. Vele dove patiënten stelden zich onder zijn behandeling - echter zonder resultaat. Wat hij wel vond waren bepaalde relaties tussen klachten en probleemgebieden in de wervelkolom.
 

Zijn zoon, B.J. Palmer, zette zijn werk voort op een academisch niveau, deed veel wetenschappelijk onderzoek en richtte de eerste chiropractische universiteit in Amerika op. In de meer dan 100 jaar van zijn bestaan is de wetenschap van de chiropractie steeds verder ontwikkeld en zijn specifieke of nieuwe behandeltechnieken ontstaan.

Heden ten dage is chiropractie, na medicijnen en tandheelkunde, de meest verbreide vorm van geneeskunde in de wereld. Het zijn met name de dokters in de chiropractie, die gespecialiseerd zijn in het diagnosticeren en behandelen van afwijkingen in wervelkolom en andere gewrichten en de daarmee gepaard gaande storingen in het zenuwstelsel.