Pijn in het bekken (SI)

Het bekken vormt de basis waar de wervelkolom op rust en het draagt het lichaamsgewicht. Het bekken bestaat uit een centraal driehoekig gedeelte (het heiligbeen) dat een gewricht aan weerszijden met de twee heupbeenderen vormt. Deze gewrichten worden door sterke banden bij elkaar gehouden. Dit worden de sacro-Iliacale gewrichten (SI gewrichten) genoemd.

Oorzaken
De SI-gewrichten zijn een veel voorkomende bron van pijnklachten. Er zijn meerdere oorzaken voor problemen in het bekken. De gewrichten rond het bekken kunnen blokkeren of juist te beweeglijk worden (hypermobiel). De banden zijn normaal zeer sterk maar zijn gevoelig voor rekkingen en rupturen (scheurtjes) door vallen, sport- en beroepsongevallen. Als de banden langs de SI-gewrichten beschadigen, kan dit resulteren in een scheefstand van het bekken. Als gevolg van deze situatie ontstaan er dan zijwaartse krachten op de rest van de wervelkolom. Dit kan leiden tot problemen in de onderrug, maar kan ook resulteren in klachten in de bovenrug en in de nek.

Klachten
Voorbeelden van pijnklachten in de onderrug afkomstig van de SI gewrichten zijn pijn in de bil, pijn ter hoogte van de broekriem, maar ook liespijn, pijn ter hoogte van het schaambeen of beenpijn. Vaak zijn deze klachten aanwezig tijdens langdurig zitten, met het opstaan uit een stoel of bed, bij lang staan, bukken en iets optillen.

Hoe kan de chiropractor u helpen?
Chiropractoren zijn o.a. gespecialiseerd in het behandelen van SI problemen. Veelal kunnen zij helpen de pijn binnen redelijke termijn te verlichten, zonder dat daar medicijnen of een operatie aan te pas komen. Zij kunnen er eveneens toe bijdragen, dat verdere beschadiging van de wervelkolom en de zenuwen wordt voorkomen. Soms is de pijn na een enkele behandeling al een stuk verminderd. Het kan echter ook voorkomen dat de pijn na de eerste paar behandelingen gelijk blijft en misschien zelfs verergert voordat een heilzaam effect merkbaar wordt. 
 

Terug