Sport en Chiropractie

 

The Winning Edge 

Sportprestaties & Chiropractie

 

Sporters profiteren al jaren van chiropractische zorg. Sporters met allerlei achtergronden, van de weekendsporter tot de wereldtopper, maken gebruik van chiropractie omdat het een medicijnvrije weg naar betere gezondheid en prestaties is.
 
Chiropractische behandeling helpt het lichaam zo goed mogelijk te functioneren en helpt het  herstel en de genezing van de meest uiteenlopende blessures.
 
“Ik schat dat ruim 90% van alle sporters van wereldklasse chiropractische  zorg gebruiken om blessures te voorkomen en prestaties te verbeteren.”
SEAN ATKINS, Ph D Exercise Physiologist
 
De volgende lijst is slechts een gedeelte van sporters die gebruik maken van chiropractie:
Joe Montana, Roger Craig, Keith Jackson,Emmit Smith, Chris Carter, Evander Holyfield, Sugar Ray Leonard, Roy Jones, Jr., Wade Boggs,Penny Hardaway, Jon Smoltz, Ken Griffey, Jr.,Mark McGwire, Ryne Sandberg,, Ricky Bell,Brett Butler, Dominique Wilkins, Michael Jordan, Scottie Pippin, Charles Barkley, John Stockton,
Robert Parish, Gerald Wilkins, Lee Haney, Arnold Schwarzenegger, Dr. Frank Columbu, Irving Fryar, Brett Hall, Tiger Woods, Roberto Clemente, Michael Carbajol, Bob Hayes, Muhammad Ali, Ed “Too Tall” Jones, Alex Karras, Gary Clark,
Mark May, Charles Haley, Bill Fralic, Dan Marino, Warren Moon, Tim Dwight, Jack Dempsey,Fred Funk, Beth Daniel, Mary Lou Retton, Olga Korbut, Wayne Gretzky, Rocky Marciano, Dan O’Brien, Bruce Jenner, Donovan Bailey, Mac Wilkins, Dwight Stones, Mary Decker,Willie Banks, Nancy Ditz, Gregg Blasingame,Billy Jean King. Tracy Austin, John McEnroe, Ivan Lendl, Jim Connors, Jan Stephenson,
 
31 procent van de NFL teams maken gebruik van chiropractie en 77 procent van de trainers hebben spelers voor diagnostisering of behandeling naar een chiropractor verwezen. 100% van de trainers waren het er mee eens dat hun spelers gebruik maakten van chiropractie zonder verwijzing van de medische staf. 1
De wetenschap van de Chiropractie is gebaseerd op de stelling dat een goed werkend zenuwstelsel essentieel is voor de controle en het reguleren van de functies van het menselijk lichaam.
 
Het zenuwstelsel controleert elke activiteit in het lichaam door het sturen en ontvangen van zenuwsignalen en wordt beschermd door de botten van de wervelkolom, de wervels. Wanneer de wervelkolom in zijn optimale structurele stand verkeert dan zijn de zenuwen beschermd en bestaat er optimale communicatie tussen het centrale zenuwstelsel en de rest van het lichaam. De wervels zijn gevoelig voor stress en andere krachten waardoor ze hun ideale positie kwijt kunnen raken. Deze soms minimale afwijkingen van de wervelkolom, in de chiropractie “subluxaties” genoemd, veroorzaken een verstoring van de zenuwgeleiding en verzwakken de gehele structuur van de wervelkolom. Sporten brengt de wervelkolom vaak uit balans omdat de wervelkolom het centrum van het lichaam vormt. De impact richting de benen, voeten, hoofd, schouders en romp straalt vaak uit naar de wervelkolom.  
 
Chiropractoren onderzoeken en corrigeren de wervels door handmatig de wervelkolom te manipuleren waardoor de wervelkolom en het zenuwstelsel beter functioneren. Hierdoor verbeterd de prestatie en kan het lichaam sneller herstellen.
 
 Iedereen die aan sport doet kan voordeel hebben van regelmatige chiropractische checkups om zich zo te verzekeren van een uitgebalanceerde wervelkolom , vrij van structurele stress, disbalans en subluxaties. Wanneer de wervelkolom weer in evenwicht is gebracht, kan het zenuwstelsel optimaal functioneren en verbetert de houding .
 
"Veranderingen van de optimale positie van de wervelkolom veroorzaken afwijkingen en verlies van een goede functie van de wervelkolom. Een verkeerde stand en verstoorde beweeglijkheid van de wervels verminderen reflexen, verstoren beweging van spiervezels en veroorzaken een verminderde zenuwgeleiding."2  
 
"Een krachtige houding en coördinatie zijn essentieel voor blessurepreventie en sportprestaties” 3
Thomas Harris, MD (arts) The Sports Medicine Guide
 
"Een correcte houding beïnvloed en reguleert elke functie, van ademhalen tot het aansturen van alle spieren, en ondanks het overduidelijke bewijs hiervan, wordt de enorme invloed van een juiste houding op de gezondheid door de meeste artsen niet benadrukt" 4
American Journal of Pain Management
 
Jaarlijks lopen sporters in Nederland gemiddeld 3,5 miljoen sportblessures op. Hiervan was bij 1,4 miljoen gevallen medische behandeling nodig. Dat is maar liefst de helft van alle medisch behandelde ongevalletsels in Nederland. In professionele sport is het oplopen van een sportblessure de nummer één reden om vervroegd met sporten te moeten stoppen. Op basis van aantallen sportblessures die behandeld worden op een Spoedeisende Hulp-afdeling (SEH), valt op dat mannen meer sportblessures oplopen dan vrouwen (twee derde versus een derde). Vooral jonge sporters (10-24 jaar) raken veel geblesseerd. De totale kosten van sportblessures (directe medische kosten à 370 miljoen en verzuimkosten à 990 miljoen) bedragen gemiddeld 1,4 miljard euro per jaar.5
 
Consument en Veiligheid
 
Er zijn twee categorieën sportblessures: acuut of traumatisch, meestal het gevolg van een plotselinge impact of onverwacht inwerkende kracht; en chronische overbelasting door herhaalde bewegingen zoals bij het zwaaien van een tennisracket of golfclub. In feite resulteert zo goed als elke training in micro-blessures wanneer het lichaam wordt (over)belast en daarna weer wordt hersteld.
 
 In onze samenleving zijn we geprogrammeerd om te geloven dat symtomen slecht zijn en dat de sleutel tot gezondheid en herstel het bestrijden van symptomen is. Echter, symptomen zijn een belangrijk onderdeel van ons lichaams genezings- en herstelmechanisme.
 
 
Symptomen geven het lichaam de beste mogelijkheid om zichzelf te genezen. Door alleen symptomen te behandelen, wordt de natuurlijke reactie van het lichaam onderdrukt en het herstelmechanisme afgeremd. In plaats van het behandelen van symptomen, zouden dokters het natuurlijke afweermechanisme moeten stimuleren.” 6
Dr. Stephen Cummings
 
Wanneer je huis in brand zou staan, zou je toch ook niet het alarm uitzetten en denken dat het vuur dan vanzelf zou doven. Hetzelfde gebeurt met het lichaam wanneer je slechts de symptomen onderdrukt en maskeert. Daarom ontwikkelen sporters vaak chronische klachten.
 
"Vele behandelingen, smeersels en medicijnen claimen het genezingsproces te versnellen. Ik heb geen enkel wetenschappelijk artikel gevonden dat de genezingssnelheid kunstmatig kan worden versneld. Je kunt de natuur niet verslaan. Dokters moeten oppassen dat ze het natuurlijke genezingsproces niet vertragen" 7
 
William Southmayd, arts
 
Chiropractie richt zich op het zenuwstelsel en de juiste houding en positie van het bewegingsapparaat in het algemeen en de wervelkolom in het bijzonder zodat het lichaam goed kan functioneren en zichzelf kan genezen. Het genezingsproces gebeurt altijd van binnenuit. Onderzoek heeft aangetoond dat Chiropractie een wonderbaarlijke methode is in het ondersteunen van het lichaam met het herstelproces.
 
"De kwaliteit van genezen is direct proportioneel met het functionele vermogen van het neurologisch systeem om berichten uit te zenden en te ontvangen." 8
Journal of Neurological Science
 
Op de eerste hulp worden meer sport-gerelateerde niet-fatale blessures behandeld dan elke andere vorm van niet bedoelde kwetsuren. Standaard medische  procedures kunnen nodig zijn wanneer een sporter geblesseerd is. Traditionele medische professionals zijn gespecialiseerd in het behandelen van fracturen, dislocaties, huidwonden en beschadigde pezen en banden. Echter, veel sporters verlaten het ziekenhuis met net zo veel klachten van de wervelkolom (subluxaties) als waarmee zij in eerste instantie binnenkwamen.
 
Chiropractoren richten zich op het gehele lichaam in plaats van alleen het geblesseerde deel. Hierom detecteren en helpen zij vaak blessures die over het hoofd worden gezien of worden genegeerd te voorkomen.
 
"Je kunt onmogelijk op je best wedijveren wanneer je uit balans bent en je lichaam kan zichzelf niet genezen wanneer je wervelkolom niet in evenwicht is."

 
Dan O'Brien, Olympisch tienkamper
 
"Chiropracte heeft mij echt geholpen om mijn lichaam in balans te houden om mijn lichaam te helpen herstellen”
 
Chris Carter, Amerivan Footballer bij de Minnesota Vikings
 
"Chiropractie  heeft mij geholpen om blessurevrij te blijven—dat is de halve reden om in de competitie te kunnen blijven"
 
Lee Labrada, Mr. Universe bodybuilding
 
"De beste manier om Chiropractie te benutten is niet alleen na het oplopen van een blessure, maar ook voordat ze ontstaan"

 


Arnold Schwarzenegger, 7 voudig Mr. Olympia
 
Omdat chiropractoren experts zijn als het gaat om de biomechanica en het bewegen van het menselijk lichaam zijn zij zich zeer bewust van de juiste houding en beweging. Bij het observeren van een sporter kan een chiropractor vaak een structureel probleem dat tot een blessure of slechte prestatie kan leiden detecteren en voorkomen. Sportblessures worden vaak veroorzaakt door onvoldoende stabiliteit van de wervelkolom zelf en van de spieren rondom de wervelkolom.
 
"Chiropractie heeft duizenden sporters geholpen, zowel professionals als amateurs, om over een blessure heen te komen zonder te hoeven worden geopereerd.”9
 
SPORTS MEDICINE
 
 
Sporters hebben ook ontdekt dat chiropractische zorg ze helpt om een optimale prestatie te behalen. Een juiste structuur en goed functionerend bewegingsapparaat is de basis voor sporters om een optimale prestatie te kunnen leveren- op een veilige en natuurlijke manier. Er is een toenemend aantal wetenschappelijke studies die de relatie tussen chiropractie en sportprestaties aantonen.
 
Een Canadees onderzoeksteam voegde Chiropractie toe aan een revalidatieprogramma voor zestien geblesseerde vrouwelijke lange afstand lopers. Deze hardloopsters herstelden niet alleen sneller, maar zeven van hen verbeterden hun persoonlijke record toen zij chiropractisch werden behandeld. 10
 
De invloed van Chiropractie op de sportprestaties werd getest op vijftig sporters die verdeeld werden over een controlegroep en een groep waar Chiropractie aan de normale trainingen werd toegevoegd.  Na zes weken scoorde de groep die chiropractisch behandeld werd significant beter met betrekking tot standaard sportprestatietesten. Wanneer op reactiesnelheid getest werd, verbeterde de controlegroep met minder dan één procent, terwijl de groep onder chiropractische behandeling een meer dan achttien procent verbetering van de reactiesnelheid behaalde. 11
 
Een vooraanstaand onderzoek van de Nieuw Zeeland School voor Chiropractie en de Universiteit van Auckland evalueerde de effecten van van chiropractische behandeling op reactive snelheid. Er werden twee groepen getest; één groep werd chiropractisch behandeld, terwijl de andere groep alleen een korte rustperiode kreeg.
 
De groep die chiropractisch behandeld werd verbeterde aanzienlijk meer ten opzichte van de groep die alleen rust kreeg. De rustgroep gaf een vermindering van de reactietijd van 58 milliseconden te zien, een 8% snellere reactietijd. De chiropractie groep liet een vermindering van de reactietijd van 97 milliseconden zien, een snellere reactietijd van 14,8%.12
 
De implicaties van deze resultaten zijn verrijkend voor elke activiteit in het leven, en deze onderzoeksresultaten ondersteunen de vele anecdotes van verbeterde sportprestaties wanneer de sporter chiropractische zorg krijgt. De mogelijkheid om gedurende het dagelijkse leven sneller te reageren resulteert in een verbeterde sportprestatie voor de atleet, die om een maximale prestatie te behalen van optimale reactie reflexen afhankelijk is. Experimenten uitgevoerd op het veld indiceren dat Chiropractie zowel de sportprestatie als het herstel na een blessure lijken te verbeteren; dit onderzoek levert hier bewijs voor.
 
TOPSPORTERS LEVEREN BETERE SPORTPRESTATIES WANNEER ZIJ VAN CHIROPRACTIE GEBRUIK MAKEN
 
"Sporters zijn altijd op zoek naar manieren om hun sportprestaties te verbeteren; Chiropractie is één van de beste manieren om dit te bereiken" 
Dr. Nick Athens, Chiropractor van de San Francisco 49ers
 
"I ga minstens twee keer per week naar mijn chiropractor. Dat helpt mij absoluut beter te presteren"
Emmit Smith, Dallas Cowboys
 
 
"Dankzij Chiropractie is mijn schot verbeterd. Ik ben beter in balans en heb een betere coördinatie en controle."  
                  
Gerald Wilkins, New York Knicks
 
 
"Chiropractie is essentieel voor het hardlopen. Wanneer ik er een percentage aan verbind dan zou ik zeggen dat ik  8-10% beter presteer wanneer ik regelmatig door mijn chiropractor behandeld wordt."  
                                        Dan O'Brien, Olympic Decathlete
 
 
"Chiropractie helpt sporters om zonder pijn de sportprestatie op een natuurlijke wijze te verbeteren."
                                   Tonya Knight, Professionele Bodybuildster
 
 

 
 "Ik heb chiropractische  behandeling nodig voordat ik de ring instap. Ik geloof in chiropractie. Ik ontdekte datdrie keer per week chiropractie mijn prestaties verbeterde. De meerderheid van de boksers gaan naar een chiropractor voor dat beetje extra.”
                                      Evander Holyfield, Zwaargewicht bokskampioen
 
Miljoenen kinderen doen aan georganiseerde sport zoals voetbal, zwemmen, turnen, handball, hockey, atletiek, schaatsen en volleybal. Als gevolg van een toename hiervan nemen ook de sportblessures toe. Sportblessures bij kinderen komen nu vaker voor dan infecties bij kinderen. 13
 
 
Een aanzienlijk aantal kinderen onder de 15 wordt voor sportblessures op de eerste hulp behandeld. In feite zijn het kinderen tussen 11-15 jaar die voor 55% van de ziekenhuisopnamen als gevolg van sportblessures verantwoordelijk zijn.14
 
In Amerika worden 36% van blessures bij kinderen door sport en recreatieve activiteiten veroorzaakt.15
 
                                        AMERICAN FAMILY PHYSICIAN
 
 
De meest bekende sportblessures bij kinderen die de eerste hulp aandoen zijn gebroken armen en verrekte enkelbanden. Nieuw echter, zijn de kinderblessures die we bij voorgaande generaties nauwelijks zagen. Dat zijn blessures als gevolg van overbelasting, veroorzaakt door kleine, maar herhaalde blessures van het lichaamsweefsel, gewrichten en de wervelkolom die resulteren in chronische klachten.
 
Chiropractische behandeling van kinderen van alle leeftijden geven een enorm voordeel bij het behandelen en voorkomen van blessures en verbeteren de sportprestaties.
 
Dat Chiropractie zich op de wervelkolom en het zenuwstelsel richt is ook belangrijk voor kinderen, omdat hun zenuwstelsel de groei en ontwikkeling verzorgen.
 
 
FEITEN CHIROPRACTIE
 
Chiropractie is de snelst groeiende en derde meest voorkomende geneeswijze.
 
Doctors of Chiropractic krijgen een intensieve en veeleisende professionele universitaire opleiding in vergelijking met artsen.
 
Doctors of Chiropractic zijn eerstelijns diagnostici.
 
Doctors of Chiropractic worden door alle verzekeraars erkend.
 
                                  Chiropractie is veilig, effectief en efficiënt.
 
 
 
   Voordelen van Chiropractie
 
    * Toename van de circulatie
    * Toename van de verwijdering van afvalstoffen
       zoals melkzuur
    * Toename van de zuurstofvoorziening en
       voedingsstoffen
    * Toename van de flexibiliteit/lenigheid
* Toename van de beweeglijkheid en
   bewegingsuitslag
* Verbeterde prestaties en energie
    * Grotere trainingseffectiviteit
    * Vermindering van spierpijn
    * Vermindering van verklevingen
    * Versnelt de hersteltijd
    * Vermindering van spier spasmes
    * Verkleint de kans op blessures  
   * Helpt het lichaam om te ontspannen, te herstellen
      en voor te bereiden op de volgende sportprestatie
 
REFERENTIES
 
1.            Stump, J, DC, Redwood, D, DC, JMPT, March/April 2002, Volume 25 -
                Number 3, The use and role of sport Chiropractors in the National Football
                League
2.            Wyke, B (1987) Backache Diary
3.            Harris, T. The Sports Medicine Guide
4.            Lennon, J. (1994, Jan.) American Journal of Pain Management
5.            Voor deze analyses en die op www.veiligheid.nl/sportblessures is gebruik
               gemaakt van Ongevallen en bewegen in Nederland 2006-2007, 
               Consument en Veiligheid (sportdeelname en (medisch behandelde)
               letsels); Letsel Informatie Systeem 2003-2007, Consument en Veiligheid
               (SEH-behandelingen, ziekenhuisopnamen na SEH- behandeling);
               Statistiek niet-natuurlijke dood 2003-2007, CBS (overledenen); Letsel-
               lastmodel 2007, Consument en Veiligheid i.s.m. Erasmus MC (kosten);
               Blessure Informatie Systeem, TNO KvL. Alle gegevens betreffen jaarlijkse
               gemiddelden.
6.            Cummings, S. Everyone’s Guide to Homeopathy, Putnam Publishing, New
                York, 1997
7.            Southmayd, W. MD Sporthealth, p.35
8.            Edwards, J. PhD (1994, Aug) "Nerve dysfunction and tissue healing"
               Journal of Neurological Science" p. 146
9.            Edelson, E. Sports Medicine, p. 68
10.          Grimston, SK, Engsberg JR, Shaw L & Vetanze NW, (1990) "Muscular
                rehabilitation. Prescribed in coordination with prior Chiropractic therapy as
                a treatment for sacroiliac subluxations in female distance runners"
                Chiropractic Sports Medicine p.2-8