Lage rugpijn

Pijn in de rug, iedereen heeft er wel eens last van. Lage rugpijn, ook wel spit of lumbago genoemd, is pijn in het gebied tussen de onderste ribben en de billen. De pijn kan erg hevig zijn, vooral tijdens het bewegen.
Lage rugpijn komt veel voor. Mensen van alle leeftijden kunnen er last van hebben. Ruim 80% van alle mensen in westerse landen krijgt gedurende hun leven te doen met een episode van lage rugpijn. Bij sommige mensen blijft het bij die ene keer maar andere mensen krijgen de rugpijn regelmatig terug. 
Bij goed een onderzoek is het niet waarschijnlijk dat de bevindingen door de chiropractor of huisarts door röntgenonderzoek bevestigd moeten worden. Dit is eventueel pas zinvol als pijn langer dan 6 weken duurt en niet minder wordt. 

Oorzaken
De oorzaak van lage rugpijn is niet altijd duidelijk. Zo kan het bijvoorbeeld ontstaan door overbelasting van de rug, een verkeerde beweging, een ongeval,  zwaar en verkeerd tillen, blootgesteld worden aan lichaamstrillingen, een slechte lichamelijke conditie, langdurig in een gedraaide houding blijven, zwangerschap, een verkeerde zithouding, overgewicht of door te zware borsten.
Een combinatie van de lichamelijke belasting met psychosociale factoren (bijvoorbeeld een hoog werktempo, mentale belasting en angst) kan een ongunstig effect hebben op rugpijn. 

Hoe kan de chiropractor u helpen?
Chiropractoren zijn o.a. gespecialiseerd in het behandelen van pijn in de onderrug. Chiropractor zullen altijd eerst proberen om de oorzaak van de lage rugpijn te bepalen. Veelal kunnen zij helpen de pijn binnen redelijke termijn te verlichten, zonder dat daar medicijnen of een operatie aan te pas komen. Zij kunnen er eveneens toe bijdragen, dat verdere beschadiging van de wervelkolom en de zenuwen wordt voorkomen. Soms is de pijn na een enkele behandeling al een stuk verminderd. Het kan echter ook voorkomen dat de pijn na de eerste paar behandelingen gelijk blijft en misschien zelf verergert voordat een heilzaam effect merkbaar wordt. Uit onderzoek is gebleken dat chiropractie betere resultaten geeft voor mensen met lage rugklachten, dan de orthodoxe (traditionele) zorg als het gaat om resultaat,  veiligheid, efficiëntie, de kosten en patiënttevredenheid.

Overweegt U een rugoperatie?
De oorzaak van rugpijn 
Vandaag de dag zijn onderzoekers het met elkaar eens dat een beschadigde of geïrriteerde tussenwervelschijf de meest voorkomende oorzaak van lage rugpijn is. Als de tussenwervelschijf een kleine uitpuiling vertoond, noemen wij dit een hernia. Ook een gedegenereerde (versleten) tussenwervelschijf kan schade veroorzaken aan de zenuwen van de wervelkolom en bijdragen aan een slechtere conditie van de rug en het omliggende gebied.

Mislukte rugoperaties
Terwijl opereren zeer effectief kan zijn voor sommige patiënten die aan lage rugpijn of ischias lijden, zou opereren bij een hernia als allerlaatste mogelijkheid gezien moeten worden, omdat opereren een procedure is met een hoog mislukkingspercentage. Het mislukken van rugoperaties komt zo vaak voor, dat dit fenomeen zelfs een eigen medische naam heeft gekregen, namelijk: Failed Back Surgery Syndrome (mislukte rugoperatie-syndroom).

Het chiropractische record
Een goede beweging van de schijven, wervels en andere structuren in de wervelkolom, is essentieel voor gezonde tussenwervelschijven. Dit is tevens de reden waarom Chiropractie zo’n hoog slagingspercentage kent bij mensen met tussenwervelschijfproblemen. De chiropractor redt hen vaak van het sombere vooruitzicht geopereerd te moeten worden. Een grote studie documenteerde 1.455 gevallen van rugpijn wegens lumbale schijfverzakkingen, die door chiropractische zorg werden verholpen.

Kan Chiropractie u ook helpen als u al geopereerd bent? Ja, en chiropractie kan vaak ook verdere operaties voorkomen!

Terug