Ischias

Ischias betekent pijn in het verloop van de nervus ischiadicus (de ischias zenuw) die vanuit de onderrug via de bil het been inloopt, soms tot in de voet en tenen. Voor sommige mensen kan ischias heel ernstig zijn. Voor anderen kunnen de symptomen irritant zijn en niet constant aanwezig. Deze mildere klachten kunnen echter wel erger worden. Ischias komt relatief vaak voor, meestal bij mensen tussen de 30 en 50 jaar oud. Meestal komt ischias aan een kant van het lichaam voor. De oorzaak is zelden acuutl,  ischias heeft de neiging zich geleidelijk te ontwikkelen als gevolg van het overbelasten van de rug en van slijtage van de rug.

Een of meer van de volgende symtomen kunnen duiden op ischias:

  • Pijn in de bil en achterkant van het been, meestal verergerd bij het zitten
  • Een brandend en tintelend gevoel in het been
  • Zwakte, een verdoofd gevoel of het moeilijk kunnen bewegen van het been of de voet
  • Een constante pijn aan de achterkant van een been
  • Een schietende pijn in de bil of het been dat het moeilijk maakt om rechtop te komen

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken die de ischias zenuw kunnen irriteren: een hernia, artrose (slijtage) van wervels in de rug, een vernauwing in de rug, geboorte-afwijkingen in de rug, te veel spanning in de bilspieren en gefixeerde of niet goe bewegende wervels.  

Hoe kan de chiropractor u helpen?
Wanneer de pijn op zijn ergst is, kunnen patienten een dag of twee rust nemen, maar langer dan twee dagen is niet aan te raden. Vaak verergert rust de ischiasklachten zelfs. Dit komt omdat regelmatige beweging en rugoefeningen nodig zijn om de verschillende structuren in de rug van de juiste voedingsstoffen te voorzien en de spieren te versterken. De chiropractor zal in de praktijk onderzoeken wat de oorzaak van de ischias is. De chiropractor is gespecialiseerd in het stellen van de juiste diagnose en de behandeling van ischias.  De chiropractor probeert de wervelkolom dusdanig te corrigeren dat de verschillende oorzaken van ischias aangepakt worden. Nadat de pijn verminderd is volgt meestal een specifiek oefenprogramma bestaande uit versterking van de lage rug- en buikspieren, het stretchen van verkorte spieren en cardio-oefeningen.
 

Terug